Magvak

A rendszeresen olajos magvakat fogyasztóknak szívbetegségekre, keringési rendellenességekre is kisebb az esélyük - az előbbire 33, az utóbbira pedig 21 százalékkal. A szakértők szerint ez annak köszönhető, hogy nagy mennyiségben tartalmaznak rostot, magnéziumot és egészséges zsiradékot, ami csökkenti a koleszterinszintet, és egészségesebbé teszi a szívet.

Az olajos magvakban bőven van kalória, de emellett rost,fehérjeés zsiradék is, ami segíthet kordában tartani az étvágyat. Amikor kutatók diétára fogtak néhány túlsúlyos egyént, azt tapasztalták, hogy akiknek az étrendje mandulát is tartalmazott, többet fogytak, és tovább tartották a súlyukat, mint akik inkább több szénhidrátot fogyasztottak.

Több kutatás is igazolja, hogy a rendszeresen olajos magvakat fogyasztóknak kisebb az esélyük, hogy cukorbetegek legyenek, illetve prediabétesz esetén kisebb eséllyel lépnek át a valódi cukorbetegség állapotába.

Forrás: Házipatika

Aszalt gyümölcsök

Megőrzik az eredeti gyümölcs aromáját, valamint vitamin- (pl. karotin, B1, B2-vitamin, niacin, C-vitamin) és ásványi anyag- (pl. kalcium, kálium, vas, réz) tartalmának nagy részét.
Koncentrált cukortartalmuknak köszönhetően fogyasztásuk az édességek iránti vágyunkat is kielégítheti, valamint kiváló helyettesítői lehetnek egyes desszertek cukoralkotójának.
Igen magas a rosttartalmuk, ami miatt természetes gyógymódját képezhetik a székrekedésnek.
Telítettségérzetet biztosítanak.
Vízben megduzzasztva vagy megfőzve bővül a konyhai felhasználhatóságuk. Ehetjük magában melegen, kompótként, áttörve lekvár helyett, sütemény vagy húsételek töltelékeként, mártások összetevőjeként, vagy müzlikbe és salátákba keverve.

Forrás: Házipatika